MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli...
fot. YakobchukOlena/Getty Images

Te osoby nie powinny jeść rabarbaru. Kompot lub ciasto z rabarbarem mogą im zaszkodzić. Kto powinien unikać spożywania tego warzywa?

Osteoporoza

Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli zmniejszającą przyswajanie składników odżywczych. W przypadku regularnego jedzenia rabarbaru może dość do zmniejszonego wchłaniania wapnia, co niekorzystnie wpływa na stan kości i zębów. Dlatego osoby chore na osteoporozę lub rozmiękanie kości (osteomalację) powinny unikać tego warzywa.

Zobacz również

PWiK w Przemyślu przeprowadził modernizację rozdzielni niskiego napięcia

PWiK w Przemyślu przeprowadził modernizację rozdzielni niskiego napięcia

Mała kielczanka Hania toczy wielką trudną o sprawność i potrzebuje naszej pomocy!

Mała kielczanka Hania toczy wielką trudną o sprawność i potrzebuje naszej pomocy!

Polecamy

Przegląd prasy z Lubawki w czerwcu

Przegląd prasy z Lubawki w czerwcu

Koniec rynku pracownika w transporcie?

Koniec rynku pracownika w transporcie?

Objaw choroby Alzheimera, który zauważysz podczas jazdy samochodem. Nie ignoruj go!

Objaw choroby Alzheimera, który zauważysz podczas jazdy samochodem. Nie ignoruj go!