4 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/31/57/62c57b6d61f02_o_large.jpg)
fot. JanPietruszk/123RF
Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Co znaczy oliwa extra virgin, a czym jest oliwa light? Sprawdź, które rodzaje oliwy są najzdrowsze
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane zamiennie z „extra virgin”, ale może wprowadzać w błąd, ponieważ tłoczenie zawsze odbywa się tylko raz.
Z wytłoków można wprawdzie pozyskać więcej oleju (gorszej jakości), ale stosuje się inne metody, m.in. podgrzewanie i wymywanie rozpuszczalnikiem. Taka oliwa ma określone nazwy: sansa, pomace lub oliwa z wytłoków. Nadaje się tylko do smażenia, a przez wielu żywieniowców jest uznawana za szkodliwą.