Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Jeleniej Górze. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na lody w Jeleniej Górze?
Gdzie na lody w Jeleniej Górze? jenifoto
Zobacz, gdzie znajdziesz lodziarnie w Jeleniej Górze. Sezon letni bez wątpienia nie może obejść się bez lodów. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Jeleniej Górze.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Jeleniej Górze?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Dodaj firmę
Logo firmy Zakręcony Manufaktura Smaku
Jelenia Góra, Plac Ratuszowy 27/28
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Jeleniej Górze

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Jeleniej Górze, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Jeleniej Górze?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy dodać polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Lody dawniej

W czasach powojennych zaczęto produkować lody na dużą skalę. Lodziarze Przyrządzali je w maszynkach. Były podawane w waflach lub andrutach. Pojawiły się również te na patyku. Lodziarnie w Jeleniej Górze powstawały w okolicach centrum i najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody dostępne były tylko w okresie letnim, z tego też powodu był to deser, na który czekano cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto